Sublimatie
Sublimatiedruk is een druktechniek die het mogelijk maakt om door warmtestralen, speciale inkt en sublimatiepapier fullcolour ontwerpen op artikelen te bedrukken. Met sublimatiedruk wordt het logo ín het artikel ‘gebakken’ door gebruik te maken van hoge temperaturen. Op deze manier is het mogelijk om het logo kwalitatief zeer goed in het product te drukken. Sublimatie wordt veel gebruikt bij artikelen waarbij veelkleurige / fullcolour ontwerpen moeten worden geprint.
WAT ZIJN DE VOORDELEN?
- Deze druktechniek geeft haarscherpe resultaten
- Bij polyester/elastan (bodyfit) rekt de sublimatiedruk mee met de kleding
- Goed wasbaar en strijkbaar
- Bedrukking is mogelijk en ook relatief voordelig bij kleinere afnames. Het komt daarom vaak voor dat bedrijfskleding wordt opgeslagen bij de drukkerij en dat deze op afroep wordt voorzien van de bedrukking
- Je kunt foto’s in fullcolour afdrukken
WAT ZIJN DE NADELEN?
- Het is alleen mogelijk op polyester of speciaal geschikt gemaakt textiel
- Deze techniek is niet geschikt voor een donkere ondergrond
Transferdruk
Transferdruk is een bekende en ook een traditionele druktechniek. Bij deze techniek wordt het logo gedrukt op speciaal papier op siliconenbasis in plaats van rechtstreeks op het artikel. De kleuren worden één voor één na elkaar gedrukt op een witte ondergrond.
Na elke oplage moet het artikel door een droogtunnel worden gehaald, of met de hand worden gedroogd met een verfafbijtmiddel of een föhn.
Nadat alle kleuren zijn gedrukt, wordt er een lijmlaag bedrukt in dezelfde vorm als het logo en wordt er een speciaal poeder op aangebracht. Door de lijm en het poeder heeft de transfer hechting op een item. Door gebruik te maken van een hittepers wordt de transfer op het artikel aangebracht. Door de hitte wordt de lijm vloeibaar en door de druk ontstaat er een goede hechting. Zodra de transfer is afgekoeld, wordt het papier verwijderd en het logo blijft op het item.
Bij transferbedrukking is een onderscheid te maken in het type transferpapier en het type opdruk op het transferpapier. Het type ondergrond en de kleur van de ondergrond spelen hierbij een rol. Bij het bedrukken van transferpapier wordt er over het algemeen gebruikgemaakt van twee druktechnieken:
Zeefdruktechniek: door middel van zeefdruk wordt er per opdrukkleur een opdruk aangebracht op het transferpapier. Bij hoge aantallen is een zeefdruktransfer financieel voordeliger dan digitale opties.
Digitale transfer: een opdruk wordt via een kleurenprinter aangebracht op een transferpapier. De opdruk wordt in één keer bedrukt, dus niet per opdrukkleur. Bij lage aantallen is dit een voordelige optie.
Vaak wordt voor transferdruk gekozen als er sprake is van kleine details die met andere druktechnieken kunnen wegvallen en bij lichte kleuren op een donkere ondergrond.
WAT ZIJN DE VOORDELEN?
- Transfers hebben een goede hechting op keramiek en zijn vaatwasserbestendig
- Er geldt geen beperking in het aantal kleuren
- Kleine details bedrukken is mogelijk
- De bedrukte kleuren zijn te allen tijden zeer helder
- Exacte PMS-kleurmatch is mogelijk door de witte basis-ondergrond
- Personalisatie (persoonsnamen) is mogelijk
WAT ZIJN DE NADELEN?
- De drukprijzen zijn hoger dan bijvoorbeeld bij zeefdruk (het is arbeidsintensiever)
- Over het algemeen zijn de productietijden langer dan bij zeefdruk
- Het printoppervlak moet vlak zijn, dus printen in de buurt van ritsen, knopen, koorden en naden is niet mogelijk
- Sommige materialen zijn niet bedrukbaar met een transfer (pvc smelt bijvoorbeeld bij het aanbrengen)
- Bij vlies en vilt kan de vorm van de platen die op de machine worden gebruikt na het bedrukkingsproces van het ontwerp in het materiaal zichtbaar zijn