Borduren
Borduren is een manier om een logo of tekst op een stoffen product te krijgen. De stof wordt gedecoreerd door een patroon van gestikte draden. Het is een eeuwenoude manier die nog altijd ontzettend goed werkt. Borduren is een techniek die zorgt voor een chique uitstraling.
Om te kunnen borduren heb je een borduurkaart nodig. Een borduurkaart is een soort ‘mal’ (borduurbestand) die de borduurmachines kunnen lezen om het ontwerp te kunnen borduren. Met het maken van een borduurkaart bedoelen we het digitaliseren van een borduurlogo of borduurtekst. Gevectoriseerde ontwerpen worden omgezet naar borduurdata (.dst) waar de borduurmachine mee kan werken.
Daarna wordt berekend hoeveel steken er nodig zijn. Nadat het logo opnieuw is getekend, wordt aan twee zijden van het item een ring geplaatst die moet worden geborduurd (er kunnen zo’n 15 verschillende draden (kleuren) in één run worden geborduurd). Borduren kan op diverse materialen, zoals jute, katoen, polyester, viscose, wol, bamboe, zijde, nylon en acryl.
WAT ZIJN DE VOORDELEN?
- Deze techniek zorgt voor een luxe uitstraling
- Het is een duurzame druktechniek
- Borduren is mogelijk tot wel 15 kleuren
WAT ZIJN DE NADELEN?
- Het is relatief duurder dan andere technieken (de kosten zijn gebaseerd op het aantal steken)
- Het is niet mogelijk kleine details te borduren (kleine letters moeten minimaal 5 à 6 mm hoog zijn)
- Je hebt te maken met een gemiddeld langere productietijd
- Extra kosten gelden voor personalisatie en/of het gebruik van goud/zilverdraad
Breien
Breien is een techniek waarbij textiel ontstaat. Steeds vaker wordt breien gebruikt als een techniek om uniek textiel te creëren in eigen huisstijl. Denk bijvoorbeeld aan de “foute” kersttruien, fansjaals, mutsen en handschoenen.
Vaak wordt er gewerkt met computergestuurde breimachines, met elk een eigen specialiteit. De gebruiker kan een basispatroon in het geheugen opslaan. Er zijn verschillende maten breimachines beschikbaar, afhankelijk van de maat garen die ze gebruiken. Volumineuze machines worden gebruikt voor dikke truien of sportieve garens. De mid-gauge breimachine is het meest aanpasbaar en de resultaten zien eruit alsof ze met de hand zijn gemaakt.
Inweven
Bij het inweven van een product wordt een logo, tekst of afbeelding verwerkt in de structuur van het product. Een artikel inweven kan dus alleen worden gedaan tijdens het productieproces van het artikel zelf. Het ontwerp wordt zichtbaar door te spelen met verschillende kleuren draad. De garens worden voorafgaand aan het weefproces in de gewenste kleuren geverfd. Handdoeken worden bijvoorbeeld vaak ingeweven. Aan de hand van de materiaaldichtheid bepaal je zelf de dikte van het product.
Een nadeel van deze techniek is dat je qua kleurgebruik in je ontwerp soms wat beperkt bent in de mogelijkheden. Ook heeft weven, vanwege de complexiteit van het productieproces, een relatief lange levertijd (circa 5 weken) en is het pas mogelijk vanaf grotere oplages.
Jacquard inweven
Het jacquardgetouw is uitgevonden door Joseph-Marie Jacquard. Het bijzondere aan dit weefgetouw is dat alle kettingdraden apart van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt ervoor dat er zeer complexe patronen gemaakt kunnen worden, zoals ingewikkeld versierde en gebloemde weefsels.
Bij andere weefgetouwen, zoals bij een dobby, maak je gebruik van schachten (groepen kettingdraden). Hierbij worden er telkens meerdere kettingdraden bewogen, waardoor er minder complexe patronen gecreëerd kunnen worden. De jacquardgetouwen van nu worden aangestuurd door een computer. Daardoor is een snelle wisseling van patronen mogelijk.
Het unieke is dat de bedrukking zacht en soepel is en vocht kan opnemen. Doeken met jacquard all over-inweving zijn het beste voorbeeld van de weefkunst. Met deze weeftechniek is het mogelijk om over de volle lengte en breedte logo's en teksten in te weven.